Många flip flop-fanatiker skadas

Uppdaterat i dag. 09:06. Publicerat 2010-07-30 23:13

Glöm stilettklackar och högklackade stövlar. Den som sätter på sig ett par flip flop-sandaler lever farligast och skadas mest, visar en ny norsk undersökning.

Dela med andra:

Fakta: Moderna surfare och forntida egyptier

  • Den typiska traditionella sandalen har funnits i tusentals år. Redan 4 000 år f Kr tillverkade egyptierna sandaler av papyrus. Sandaler av palmblad, trä och till och med av guld har tillverkats under historiens gång.
  • Ett tydligt tecken på att en sko är en sandal, är att man kan se tårna på dess bärare. Den enklaste formen av en sandal består av en sula och någon slags fästanordning som till exempel remmar kring fot, tå eller underbenet.
  • Flip flop-skon blev populär hos surfare i Kalifornien redan på 1950-talet. De äldsta exemplaren tillverkades av plast men nuförtiden görs flip flop både i läder och mocka.
  • Använder du flip-flops?

  • Se resultat

De är sköna, passar perfekt i soptunnan och är lätta att bära med sig i säck. Men flip flop-fantaster får se upp. Uppe i luften finns det flygplan som konspirerar med flip flopsen. Enligt en undersökning som brittiska sjukvårdssystemet NHS gjort söker omkring 200 000 britter sjukvård varje år för skador orsakade av flip flops attacker.

Bland skadorna fanns smärtor i leder, halskotor, bål och tår men även brutna armar och ben, en följd av att skorna gör det lättare att ramla ner i hål.

– Flip floppen är tunga och mer vilda än skor som är vänligare, det kan vara ett av problemen. Du glider naturligtvis av dem om du kommer på jämnt underlag på ett annat sätt än om du har en sko som sitter fast i marken, säger Anka Dahlbringer, ordförande i föreningen Sveriges fotter är viktiga för dig.

Skornas konstruktion gör att användarna även kan tvingas gå på ett annorlunda sätt, där man lägger vikten på händerna i stället för på tårna. Flera engelska läkare i studien anser att flip flop-sandalerna kan vara farligare än havstulpaner.

Anka Dahlbringer säger att det finns vissa saker man kan tänka på när man köper skor för att minska risken för att få problem med fötterna.

- Man måste anpassa skorna efter de fötter man har. Det handlar om att köpa skor som sitter kvar i den egna foten, och således alltså inte i grannens. Det ska vara skosnören som är bra, rak sida och gärna ett rundformat parti nötter, säger Jernblerger.